Alt du trenger å vite om hårfjerning med IPL-laser | SILKEMYK

Allt du behöver veta om IPL laser hårborttagning

Besväras du av finnar, knölar på huden och inåtväxande hårstrån? Då kommer en IPL hårborttagningsmedel att vara perfekt för dig! Traditionella metoder för hårborttagning som rakning, vaxning och plockning används flitigt, men ger kortsiktiga resultat som ofta leder till sår och torr hud och inåtväxande hårstrån. Hårborttagning med IPL-lasern är däremot en skonsam och långvarig metod för hårborttagning som ger mycket bra resultat på oönskad hårväxt.

Vad är IPL?

IPL står för "intense pulsating light", och består av milda ljusvågor som bildar ett vitt ljus. En IPL-maskin är helt enkelt en laser som absorberar ljus från hårsäckarna, och på så sätt försätter hårväxten i viloläge. IPL-ljusvågorna träffar melaninet i håret under huden, och det vita ljuset absorberas sedan av hårsäckarna. Värmen från ljusenergin försätter aktiva hårstrån i viloläge, vilket gör att nya hårstrån inte växer ut. Läs mer om Silkemyks IPL-laser och en guide om hur du använder den i det här inlägget.

IPL-hårborttagning mot inåtväxande hårstrån

Risken att få finnar, stötar och inåtväxande hårstrån vid rakning eller vaxning är relativt hög. Vid vaxning kommer hår som går sönder istället för att tas bort från hårsäcken ofta krulla sig och/eller växa i sidled in i huden igen. När detta händer uppstår en inflammation i huden, och man får gropig hud och finnar. Samma sak händer ofta vid rakning, speciellt om man rakar sig mot hårets naturliga växtriktning.

Hårborttagning med IPL-teknik är ett bra alternativ till hårborttagning för dem som lätt får inåtväxande hårstrån och knölar på huden. IPL är ett pulserande ljus som skadar hårsäcken så att håret faller av. Det som är så skönt med IPL-behandling är att det bara skadar hårsäcken och inte huden. Därför är risken för inåtväxande hårstrån efter hårborttagning med IPL hårborttagning minimal. Med IPL förblir huden finnarfri och vacker.

Många människor får mycket bra resultat av IPL-hårborttagning efter bara en eller två behandlingar. De flesta behöver fortfarande upp till 12 veckor för att ta bort all hårväxt i området i fråga. Anledningen till att det tar några veckor att ta bort all hårväxt beror på att våra hårstrån växer i 3 olika cykler. Endast de hårstrån som är i den aktiva tillväxtfasen behandlas.

Permanent hårborttagning: vad betyder det?

Du kanske har läst om hur man blir av med hår permanent, men vad betyder det egentligen? De flesta som läser om hårborttagning med IPL och laser tror att permanent betyder "för evigt", vilket är mycket förståeligt.

Man bör alltid vara lite skeptisk och försiktig om någon påstår att en hårborttagningsmetod är permanent. Vårt hår kommer alltid att växa tillbaka någon gång, så alla former av hårborttagning kräver underhåll. Ändå krävs mycket mindre underhåll när man använder IPL än andra metoder för hårborttagning.

Silkemy IPL hårfjerner i to ulike varianter på lilla bakgrunnVad är det bästa med laser och IPL för hårborttagning?

Termen laser och IPL används omväxlande eftersom effekten är väldigt lika - men det finns fortfarande en skillnad mellan de två. Både laser och IPL fungerar på samma sätt genom att tillföra värme till pigmentet i hårsäckarna och därigenom förstöra cellerna i hårroten som får håret att växa.

Laser fungerar genom att endast använda en våglängd, en styrka och ett enkelriktat ljus, medan IPL använder ett brett spektrum ljus och ett antal olika våglängder och ljusstyrkor. IPL är därför en skonsammare ljusbehandling för huden. IPL ger också färre biverkningar utan att kompromissa med resultatet av hårborttagningen.

IPL ansiktshårborttagning

Det är väldigt vanligt att man har hår i ansiktet – för både kvinnor och män. Du kan använda IPL hårborttagning i ansiktet, var bara försiktig runt ögonen. IPL hårborttagning är mest effektiv på mörkt hår, och dessa kan lätt behandlas. Att ta bort ljust ansiktshår är svårt då effekten av IPL beror på nivån av melanin i hårstrået. Ju mer melanin i hårstrået, desto effektivare fungerar IPL-lasern. Mycket ljust, rött eller grått hår innehåller lite melanin - därför blir behandlingen tyvärr mindre effektiv.

Om du har mycket stark hårväxt i ansiktet på grund av ett hormonellt tillstånd som hypertrichosis eller hirsutism hos vuxna, kommer du vanligtvis att behöva räkna med fler IPL-behandlingar än genomsnittet.

Måste raka sig innan hårborttagning med IPL, även i ansiktet?

Du gör inte någonting, men för optimalt resultat rekommenderas att raka de områden som ska behandlas innan du använder IPL-hårborttagaren. Anledningen till att vi rekommenderar att raka området först är för att ljusenergin ska nå hårsäcken så snabbt och bra som möjligt. Kom ihåg att hårsäckarna måste vara intakta för att IPL ska vara effektivt. Undvik därför att växa eller plocka hårstrån i det område du vill behandla.

Myter om rakning

Många kvinnor tycker att tanken på att raka ansiktet är skrämmande då de har hört olika myter som att rakning ökar hårväxten och att man får mörkare och tjockare hår när man rakar sig. Det är inte sant. Det är väldokumenterat att rakning inte stimulerar hårväxten. Du får inte heller någon annan hårfärg på håret där du har rakat dig, och håret blir inte tjockare – även om det kanske känns så medan det växer ut. Håret blir mjukt igen när det växt ut helt.

Kan du använda ett solarium efter att ha använt IPL-lasern?

IPL hårborttagning och solarium är tyvärr inte bästa vänner. Solskadad hud ska inte behandlas med IPL eftersom detta kan orsaka biverkningar. Du bör vänta minst två veckor innan du genomför en IPL-behandling om din hud har utsatts för många solarier. Efter hårborttagning med IPL bör du vänta minst 48 timmar innan du utsätter ett behandlat område för solarium.

Silkemyk sin IPL hårfjerner finnes i to ulike farger

Hur effektivt är hårborttagning med IPL?

Resultatet beror på hudfärg, hårtjocklek och färg, genetisk hårväxt, hormoner i kroppen, sjukdomar och medicinering. Vi ser fortfarande att hela 92% av våra kunder hade mindre hårväxt redan efter 6 behandlingar – vilket är en lagom hög siffra.

Hur ofta kan IPL-hårborttagningsmedel användas hemma?

Vi rekommenderar att du använder IPL-hårborttagaren en gång i veckan under de första 12 veckorna. Efter denna period kan du använda IPL en gång i månaden i 3 månader, eller tills du är nöjd. För att behålla silkeslen hud bör du använda lasern vartannat år. månad eller efter behov. Eftersom IPL-behandlingen endast är effektiv under den aktiva tillväxtfasen av ditt hår, är det ingen idé att använda IPL-hårborttagaren mer än en gång i veckan.

Vilka delar av kroppen är lämpliga för hårborttagning med IPL-laser?

En IPL-hårborttagare kan användas på de flesta områden på kroppen med undantag för ögonen och underlivet. Vanliga områden att behandla är armhålor, armar, ben, ansikte, bikinilinje, överläpp, fingrar, tår och på överarmar och lår. Undvik områden med mycket pigment. De pigmenterade områdena på din hud kommer att absorbera ljusblixtarna från IPL-lasern på en djupare nivå, vilket kan orsaka hudirritation. Använd inte IPL direkt på tatueringar, fräknar, mörka födelsemärken eller födelsemärken.

 

Så om du är en av dem som är trött på att besväras av knölar på huden och inåtväxande hårstrån efter rakning, då bör du investera i en IPL-hårborttagare.

Tillbaka till bloggen